Vår kandidat HANS-ERIK LINDQVIST, nr 289, har ordet

09.01.2022 kl. 22:06
God hemvård och trivsamt serviceboende

De flesta av oss vill bo hemma så länge det är möjligt med tanke på hälsan. Äldre, personer med funktionsvariation och sjuka som bor hemma ska därför ha möjlighet till trygg vård och omsorg. I Österbotten bor 91 % av personer i åldern 75 + hemma. Färre bor hemma än personer i samma åldersgrupp i resten av landet. I Österbottens välfärdsområde är målsättningen att 94 % av personer 75 + ska bo hemma 2030.

Då en anhörig till en vårdbehövande fungerar som närståendevårdare i hemmet är de viktigt att man ser till att arrangemanget fungerar i praktiken. När vårdbehovet ökar är det lätt hänt att närståendevårdarens ork sätts på prov. Det är därför viktigt att den vårdbehövande får möjlighet till dag- och intervallvård. Närståendevårdaren behöver lediga dagar och rehabilitering.

Hemvården omfattande hemservice, hemsjukvård, stödtjänster, dagverksamhet, seniorboende samt distansservice förebygger att klienten blir tvungen att ty sig till tyngre service. För att uppnå goda resultat är ett rehabiliterande arbetssätt avgörande. Resurser för hemrehabilitering och dagverksamhet måste prioriteras. Genom aktiverande verksamhet, fysioterapi och ergoterapi upprätthålls och förbättras klientens funktionsförmåga och livskvalitet. Det är bra att alternativet med servicesedlar för tjänster i hemmet finns, eftersom det föredras av en del kunder. Samarbetet med tredje sektorn ger också behövliga tilläggsresurser.

Serviceboenden ska vara trivsamma. Det gäller såväl seniorboende och lättare serviceboende som effektiverat serviceboende med heldygnsomsorg.

Vårdtyngdsbedömning är grunden för vilket boende som passar var och en. På ett effektiverat serviceboende är det meningen att man ska kunna bo till slutet av sitt liv. Oberoende av vårdtyngd ska klienten ha rätt till ändamålsenliga lokaler samt god vård och omsorg. En fortsatt satsning på aktivering och rehabilitering är nödvändig.

Ett viktigt mått på hur samhället fungerar är hur väl vi klarar av att ta hand om dem som behöver vård och omsorg. För att trygg vård- och omsorg ska vara möjlig måste personaldimensioneringen inom vården uppfylla de nationella kraven, vilket ställer krav på resurser, rekrytering och god personalpolitik.